Zima, wracasz po intensywnym dniu pracy, palce pomimo rękawiczek zmarznięte, nos czerwony, ciemno na dworze. A teraz pomyśl, że możesz usiąść pod kocem, na kanapie z gorącą czekoladą w dłoni. Czy świat nie jest choć odrobinę lepszy?
Przepis
To banalnie proste, wystarczy rozpuścić dobrą czekoladę, wlać do foremek i umieścić drewniane łyżeczki albo patyczki do lodów. Odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z foremek i gotowe. Smacznego!
No dobra, a teraz bardziej dokładnie ;)
W rondelku zagotuj wodę, w misce na nim rozpuść delikatnie czekoladę, uważaj żeby jej nie przypalić.
Wlej gorącą czekoladę do foremek (najlepiej wybrać takie z silikonowym dnem, aby łatwiej było później wyciągnąć czekoladki).
Upuść kilka razy z około 10 cm foremkę na blat, aby pozbyć się nierówności które powstały podczas nalewania czekolady.
Ustaw pionowo łyżeczki lub patyczki do lodów, odstaw do schłodzenia.
Jeśli chcesz udekorować czekoladę, wystarczy delikatnie rozpuścić wierzchnią warstwę np. nad świeczką, i obtoczyć w kolorowej posypce, orzechach. Można również posypać wierzch zanim jeszcze czekolada stwardnieje.
Pomysł na prezent
Czekolada do picia na patyku to świetny pomysł na prezent lub dodatek do prezentu. Wystarczy gotowe czekoladki zapakować np. w folie spożywczą i dołożyć etykiety.
Uwielbiam dawać bliskim drobne prezenty, lubię gdy mogę sprawić komuś radość, albo poprawić mu humor, czemu rezygnować z małych przyjemności.
Etykiety do druku
Tak jak obiecałam w tytule, podrzucam etykiety do druku. Najlepiej będą wyglądały wydrukowane na sztywnym papierze. Wystarczy je wyciąć, złożyć na pół (celowo nie zaznaczałam na pliku miejsca zgięcia, ponieważ byłoby bardzo widoczne, a wierzę, że dasz radę złożyć na pół bez linii pomocniczej ;)) i przykleić do wcześniej zapakowanych czekolad do picia na patyku.
Kliknij aby pobrać (.pdf)