Cynamonki - proste zawijaski z ciasta drożdzowego


Kiedyś gdy tylko słyszałam "ciasto drożdżowe" miałam ciarki na plecach. Nigdy mi nie wychodziło, albo drożdże nie wyrosły, albo się wylały, w kuchni miałam za ciepło, za zimno, nie wiadomo. Ale zawsze coś poszło nie tak.

Na szczęście do czasu ;) Odkąd mój M zaczął sam robić pizzę (a ona również jest na bazie ciasta drożdżowego), kostka zawsze była za duża i drożdże zostawały, więc postanowiłam spróbować przygotować słodkości również przy użyciu drożdży. Padło na cynamonki. Co prawda przepis po czasie przeszedł wiele przemian, oraz dodałam do niego parę tipów, żeby zawijaski zawsze wyrosły, ale teraz wiem, że skoro ja się przełamałam do ciasta drożdżowego, Ty też możesz.


Składniki:

  • Rozczyn:
    • 35g świeżych drożdży,
    • 25g mąki,
    • 25g cukru,
    • 75g mleka.
  • Ciasto:
    • 480g mąki,
    • 125g mleka,
    • 3szt żółtek,
    • 80g masła,
    • 90g cukru.
  • Farsz:
    • 30g masła,
    • 15g cynamonu,
    • 120g cukru.



Sposób przygotowania:

Rozczyn

Na pierwszy ogień idzie rozczyn. Zaczynamy od wlania do sporej miski gorącej wody, tak by cała miska w której będziemy robić rozczyn była wypełniona*. Następnie delikatnie podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie może być gorące. Ja zawsze sprawdzam palcem, musi się dać wsadzić palec, ale tylko na chwilę.
Wylewamy wodę z miski i wycieramy do sucha. Następnie do jeszcze ciepłej miski dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie możemy sobie przygotować wszystkie składniki na ciasto.
*gorąca woda ogrzeje miskę, dzięki temu mleko po wlaniu do niej, oraz dodaniu innych składników nadal będzie ciepłe i drożdże będą miały idealne warunki do wyrastania ;)

Ciasto

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i zestawiamy z palnika. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka oraz mleko z rozpuszczonym masłem. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Po połączeniu się składników przekładamy na stolnice, albo na blat. Warto podłoże podsypać sobie mąką. I wyrabiamy ciasto, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły a ciasto było jednolite i nieklejące się do dłoni. Potrzeba na to chwilę czasu (max 10min).
W międzyczasie myjemy miskę, wycieramy do sucha i wkładamy do niej kule z ciasta. przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzinę).


Farsz

W rondelku rozpuszczamy masło, a w osobnym naczyniu łączymy cukier z cynamonem. 

Zawijaski

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy w misce przykrytą ściereczką, drugą rozwałkowujemy na placek zbliżony kształtem do prostokąta o grubości około 0,5cm. (Lepiej trochę cieńszy, niż grubszy). 
Na rozwałkowane ciasto wylewamy pół roztopionego masła, i posypujemy je cukrem z cynamonem. Zawijamy roladkę (ja wole gdy są mniejsze, więc zawijam większy bok). I kroimy na plastry o grubości około 1,5-2cm. Plastry kładziemy na płasko do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 30 min.
To samo powtarzamy z drugą połową ciasta i resztą składników.

Nagrzewamy piekarnik do 175*C i pieczemy około 15-20 minut, na najwyższej półce. 
Wyciągamy. Najlepiej studzić na kratce z piekarnika, aby cynamonki miały również przewiew powietrza od dołu.
Można polać lukrem, albo rozpuszczoną czekoladą, ale je preferuje bez niczego.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Altruistka , Blogger