Cynamonki - proste zawijaski z ciasta drożdzowego
Kiedyś gdy tylko słyszałam "ciasto drożdżowe" miałam ciarki na plecach. Nigdy mi nie wychodziło, albo drożdże nie wyrosły, albo się wylały, w kuchni miałam za ciepło, za zimno, nie wiadomo. Ale zawsze coś poszło nie tak.
Na szczęście do czasu ;) Odkąd mój M zaczął sam robić pizzę (a ona również jest na bazie ciasta drożdżowego), kostka zawsze była za duża i drożdże zostawały, więc postanowiłam spróbować przygotować słodkości również przy użyciu drożdży. Padło na cynamonki. Co prawda przepis po czasie przeszedł wiele przemian, oraz dodałam do niego parę tipów, żeby zawijaski zawsze wyrosły, ale teraz wiem, że skoro ja się przełamałam do ciasta drożdżowego, Ty też możesz.
Składniki:
- Rozczyn:
- 35g świeżych drożdży,
- 25g mąki,
- 25g cukru,
- 75g mleka.
- Ciasto:
- 480g mąki,
- 125g mleka,
- 3szt żółtek,
- 80g masła,
- 90g cukru.
- Farsz:
- 30g masła,
- 15g cynamonu,
- 120g cukru.
Sposób przygotowania:
Rozczyn
Wylewamy wodę z miski i wycieramy do sucha. Następnie do jeszcze ciepłej miski dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie możemy sobie przygotować wszystkie składniki na ciasto.
Ciasto
W międzyczasie myjemy miskę, wycieramy do sucha i wkładamy do niej kule z ciasta. przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (około 1 godzinę).
Farsz
Zawijaski
Na rozwałkowane ciasto wylewamy pół roztopionego masła, i posypujemy je cukrem z cynamonem. Zawijamy roladkę (ja wole gdy są mniejsze, więc zawijam większy bok). I kroimy na plastry o grubości około 1,5-2cm. Plastry kładziemy na płasko do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 30 min.
To samo powtarzamy z drugą połową ciasta i resztą składników.
Można polać lukrem, albo rozpuszczoną czekoladą, ale je preferuje bez niczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz